پاپیه ماشه
پاپیه ماشه در اصطلاح امروز هنر ساخت جعبه، قلمدان، قاب، آینه و دیگر اشیاء تزئینی با طرح و نقشهای ظریف و رنگارنگ که جنس و ماهیت آن از مقوای فشرده شده است. در این تکنیک لایههای کاغذ و سریش به شکل خمیری نرم درآورده میشوند که قابلیت فرمدهی دارد و پس از خشک شدن محکم میشود. پاپیه ماشه از کشورهای آسیایی آغاز میشود و در اروپا از قرن 15 میلادی در نقش برجسته ها و مجسمه های کوچک مذهبی به کار میآید. در قرن 17 میلادی این شیوه در عروسکسازی بهکار میرفته است. پاپیه ماشه واژهای فرانسوی است که بیشتر در دوره صفویه و همزمان با ساخت قلمدانهای مقوایی جایگزین واژه نقاشی روغنی یا نقاشی لاکی گردید. این اسلوب از نقاشی روی بدنه مقوایی با کمابیش اختلاف در برخی هنرهای سنتی چین، هند، ایران و نقاط دیگر متداول بوده است.
پاپیه ماشه در ایران
در ایران در اواخر سده 11 هجری بهخصوص در هنرهایی چون قلمدان نگاری در قزوین و اصفهان رایج شد. در این شیوه هنری از خمیر کاغذ و یا لایههای کاغذ آغشته به سریش و قالبهای چوبی، بدنه های محکم با قابلیت رنگآمیزی با آبرنگ میسازند، بدینصورت که ابتدا خردههای مقوا یا روزنامه را به مدت چند ساعت در آب میخیسانند و پس از گرفتن آب اضافه به وسیله صافی آن را با چسب سریش مخلوط کرده و آنقدر میکوبند تا خمیری یکدست به رنگ قهوهای مایل به خاکستری در آید. خمیر آماده شده را بسته به شکلی که میخواهند بسازند، مرحله به مرحله به قالب چوبی که قبلاً با کاغذ روغنی پوشانده شده و چرب شده است میکشند. در گذشته برای سهولت عمل قالبگیری از صابون استفاده میکردند. پس از انجام هر مرحله صبر میکنند تا لایه زده شده مقداری از رطوبت خود را از دست بدهد و کمی خشک شود و مجدداً لایه خمیری را اضافه میکنند تا به ضخامت مورد نظر برسد. پس از اتمام این مراحل، لایه ها را با تکه استخوان یا چوب صاف کوبیده و صیقل میدهند و بستر کار را برای نقشاندازی با لایهای از لعاب کتیرا میپوشانند و به اصطلاح بومسازی یا زمینه سازی میکنند.
رنگهایی که در پاپیه ماشه استفاده میشود، غالباً رنگهای محلول در آب است که به وسیله قلممو و با تکنیک تذهیب و نگارگری اجرا میگردد. در پایان سطح نقاشی شده را دو یا سه مرتبه با لایهای ضخیم از روغن کمان که مخلوطی از روغن بزرک و روغن جلا است میپوشانند. این کار برای حفظ بدنه و ثبات رنگ روی آن بسیار ضروری است و به دلیل وجود همین لاک است که به این هنر در گذشته نقاشی زیر لاکی نیز گفتهاند. بیشتر اشیائی که به این روش ساخته میشوند شامل جلد کتب نفیس چون قرآن، قاب آينه، انواع جعبه هاي آرايشي، جعبه جواهرات با شكلهاي چهارگوش- شش گوش- دايره- بيضي و مهمتر از همه قلمدانهاي كوچك و بزرگ ميباشد. در واقع قلمدانسازي در زمره مهمترين توليدات پاپيه ماشهاي قرار ميگيرد چرا كه گرانمايه ترين ميراثهاي نقاشي و مينياتور و تذهيب دورانهاي گذشته بر جعبه هاي قلمدان نقش بسته است.