میناکاری
میناکاری هنری است مبتنی بر نقاشی و تزئین سطح بدنه های فلزی و به ندرت سرامیکی که با لایه ای با همین نام پوشیده میشود. در واقع مینا لعابی است شفاف و شیشهای که از ممزوج شدن لعاب شیشه و اکسیدهای فلزی بهدست میآید و با پخت در کوره مانند شیشه سخت میگردد. زیرساخت بدنههای میناکاری شده، مس و گاهی نیز برنج میباشد. البته برای ساخت زیورآلات و قطعات تزئینی علاوه بر مس از طلا و نقره نیز استفاده میشود. در مورد تاریخچه ساخت مینا نمیتوان نظر قطعی ابراز نمود، اولین آثار میناکاری که تا به حال بهدست آمده، شش انگشتر طلا مربوط به قرن 13 ق م بوده که در قبرس به دست آمده اند و تنها نمونه های اصیل از میناکاری مرصع محسوب میشوند.
در ایران نیز برخی محققان قدمت میناکاری را مربوط به 1500 ق م میدانند. به عقیده پوپ تاریخ نگار مشهور، قطعات میناکاری مرصع از اختراعات ایرانیان است و نمونه بسیار عالی آن جام خسرو مربوط به دوره ساسانیان میباشد. اوج هنر مینا در زمان سلجوقیان بوده و در ادامه در دوره صفویه و در اصفهان این هنر در ترکیب با نقوش بزم درباریان و یا مجالس شکار و … جلوه تازه مینماید. میناکاران محصولات خود را به دو شیوه نقاشی و خانه بندی ارائه میکنند ولی آن شیوهای که در اصفهان انجام میشود شیوه مینا نقاشی میباشد. برای فراهم آمدن مینا چند مرحله باید طی شود؛
بدین ترتیب آن شی را که میخواهند میناکاری کنند، با هر شکل و اندازه به وسیله مسگر متخصص ساخته شده و سطح آن با لایهای از لعاب سفید (کائولن) طی 3 الی 4 مرتبه پخت در کوره در دمای 700 به مدت زمان معین آماده نقشاندازی میگردد. پس از رنگ آمیزی متناسب با رنگهای به کار برده شده دمای کوره تنظیم میگردد تا ضمن چسبیدن رنگ به لعاب بدنه مانع از سوختن آن شود. میناکاران برای تهیه رنگ قرمز از اکسید طلا، رنگ سبز و آبی از اکسید مس و رنگ زرد از گل ماشی استفاده میکنند. یکی از عواملی که در تعیین سطح کیفیت مینا بسیار مهم است، عدم خش پذیری لعاب بدنه پس از اتمام مراحل پخت در کوره است که باید بدان توجه نمود.