طلاکوبی
هنر نقشاندازی بر بدنههای فولادی را به وسیله رشتههای نازک طلا، طلاکوبی میگویند. در گذشته مطلا کاری روی چوب و گوهر نشانی یا موجدار کردن فولاد یا طلا انجام میشده است، اما محصول عمده طلاکوبی امروز آثار فولادی است؛ به ویژه مجسمههای حیوانات که اهمیت مذهبی دارد و در دستههای عزاداران حمل میشود. این شیوه زرنشانی در قرون وسطی در اروپا شناخته شده بوده بهگونهای که در کتب مربوط به آن دوره جزئیات زرنشانی در جنگافزارها، زرهها و … شرح داده شده است. آمادهسازی زیرساخت که بیشتر بهصورت تندیسهایی با شکل شیر، آهو، طاووس و … است، خود یکی از مراحل اصلی میباشد.
جنس فلز بهکاربرده شده اغلب فولاد است و تمام مراحل شکلدهی کار بهوسیله چکشکاری و با دست انجام میگیرد. در پایان همه قطعات بهیکدیگر متصل و کار پرداخت میگردد. از دیگر زیرساختهای مهم که عمل طلاکوبی روی آنها انجام میشود میتوان عَلَم که در مراسم مذهبی کاربرد دارد را نام برد. در علم علاوه بر تیغههای فلزی، پیکره برخی حیوانات و پرندگان نیز وجود دارد که بعد از ساخت و طلاکوبی روی علم متصل میگردد. ابزار عمده این حرفه کارد مخصوصی است که به وسیله آن استاد کار جاهایی را که بایستی طلا در آن نشانده شود به شکل ضربدر دندانه دندانه و زبر میکند، سپس سیمی از جنس طلا که به آن نقده نیز میگویند به ضخامت 007/0 سانتیمتر در جاهای زبر شده و شکاف داده شده گذاشته میشود و با چکش طلاکوبی آن را چکش کاری میکنند. در انتها با یک قطعه سنگ یشم و یا عقیق سطح کار را مهره میکشند.
این عمل علاوه بر درخشانتر کردن طلا باعث میشود که رشته طلا به بدنه فولادی متصل شود. پس از اتمام طلاکوبی، جوهر مخصوصی روی کار مالیده شده و به وسیله حرارت تمام سطح فولاد سیاه رنگ میشود. سپس با مصقل پرداخت میگردد تا کاملاً جلا پیدا کند. هر چه ظرافت طرحها و نقوش بهکار گرفته شده بیشتر باشد و در عین حال عمل چکش کاری طلا در شیارها دقیقتر و تمیزتر انجام شود، کیفیت محصول تولید شده افزونتر خواهد بود.