جام شیشه پرسیس

جام شیشه پرسیس


معرفی شیشه

شیشه عبارتست از مخلوط مرکب سیلیکات­های قلیایی و قلیایی خاکی که با برات­ها و آلومینات­ها ممزوج شده­اند. این مخلوط­ها غیر متبلور و در حکم محلول­های جامد و بی­شکل (آمورف) و شفاف هستند و در اثر حرارت حالت خمیری پیدا می­کنند.

 

تاریخچه شیشه

با مطالعه سیر تحول اجتماعی عصر باستان مشخص می‌شود که این تحولات، پیش شرط‌های اجتماعی لازم برای توسعه‌ صنعت و تجارت بوده­اند. بی­شک یکی از این صنایع مهم در دوران باستان، هنر- صنعت شیشه­سازی بوده است. در این دوره، گسترش وسیع تجارت سنگ طبیعی شیشه (moldavite,obsidian) در بین تمدن‌های باستانی ساکن در کرانه خاوری دریای مدیترانه، مصر، سوریه و بین‌النهرین بود که عموماً برای ساختن مهره و منجوق‌های تزئینی و ابزار شکار بوده است. براساس یافته­های باستان شناسی، خاستگاه شیشه‌سازی را بین‌النهرین و در مناطقی که سیلیس و قلیا در کنار هم قرار داشته‌اند، می­دانند.

مردم بین‌النهرین در دوران باستان و سرزمین­های اطراف آن، اولین تجربه‌های شیشه­سازی را داشته­اند و شیشه­هایی ساختند که شباهت زیادی به شیشه‌‌‌‌‌‌های امروزی نداشتند و ظاهر آن‌ شیشه­ها بسیار کدر و پُر از دانه‌های ذوب نشده و حباب بود ولی  با پیشرفت فن کوره­سازی، کیفیت ساخت شیشه بهبود یافت و تولید مهره و منجوق از آن شیشه­ها گسترش پیدا کرد.

فراگیری جغرافیایی ساخت شیشه در دوران باستان، شامل سه مرکز عمده بوده است: اسکندریه در مصر، دمشق در سوریه و نینوا در بین‌النهرین. این سه شهر در ابتدای این روند تاریخی، مراکز اصلی شیشه‌سازی دوران باستان می‌شوند. پس از این دوران، فن شیشه­سازی از نینوا به ایران باستان و از مصر به یونان باستان انتقال می­یابد و ایران به قطب شیشه­سازی در شرق و تمدن یونان به قطبی در غرب مبدل می­شوند.

البته یافته­های باستان­شناسی خوزستان و تمدن ایلام نشان می­دهد که اقوام ساکن این مناطق در هزاره اول ق.م با تکنیک­های ساخت شیشه بخصوص مهره و منجوق­های شیشه­ای حتی ظروف شیشه­ای آشنا بوده­اند.

کاوش­های باستان‌شناسی، به­کارگیری ظروف شیشه‌ای را در سال‌های 1200 تا 1100 ق.م در ایران ثابت می‌کند ولی ظروف کهن­تری به‌دست آمده­اند که به‌طور عمده امضای شیشه‌گران دمشقی را دارند، پس در ایران ساخته نشده‌اند. بنابراین نمی‌توان دقیقاً زمان آغاز ساخت ظروف شیشه‌ای را در ایران تخمین زد. ظروف شیشه­ای یافته شده از مناطق مارلیک و حسنلو، آشنایی ایرانیان با ساخت شیشه­های موزاییکی در هزاره اول ق.م را اثبات می­کند.

ظروف شیشه‌ای یافته شده در منطقه تخت‌جمشید نشان می‌دهد که اکثراً طرح و نقش و فرم کلی خود را از ظروف فلزی برجسته گرفته‌اند. در دوره هخامنشیان، شیشه‌های ظریف را با استفاده از روش دَمش (دمیدن هوا در شیشه مذاب) و شیشه‌های ضخیم را توسط دَم قالبی (دمیدن مذاب در یک قالب) شکل می‌دادند. روش تراش پرداخت را احتمالاً هخامنشیان از بین‌النهرین کسب کرده بوده­اند. در دوره ساسانیان تراش شیشه به اوج خود رسید و ظروف شیشه­ای تراش‌دار ساسانی به شرق و غرب جهان صادر می‌شد. یافته­های فراوانی از این ظروف تراش‌دار شیشه­ای ساسانی در موزه‌های مطرح جهان حفاظت و نگهداری می‌شوند.

شیشه‌گران ایران باستان روش‌های تزئین خاص خود را به کار می‌بردند. تزئینات ظروف شیشه­ای در دوران اشکانیان و ساسانیان را می‌توان به چهار دسته‌ مهم تقسیم کرد که عبارتند از:

1) تراش نقوش برجسته

2) تزئین نواری و گل مهره‌زنی

3) زدن نقش با قالب

4) نقوش پر مانند

در این دوران از چهار شیوه تزئین فوق، تراش نقوش برجسته در شیشه‌های ضخیم بیشتر دیده می­شود. در تراش نقوش برجسته از سنگ‌های تراش برای برش استفاده می‌شد و روی ظروف اشکال گوناگونی تراش داده می‌شد. تراش خطی، تراش دایره‌ای و نیز تراش لاک‌پشتی از روش‌های معمول تزئین بودند.

 تراش نقوش هندسی روی بدنه‌ شیشه، مهم‌ترین روش تزئین شیشه‌گران ایرانی در دوران ساسانی بوده است و همین روش بعدها در دوره‌ اسلامی پایه و مبنای تزئین ظروف شیشه­ای قرار گرفت.

از سفرنامه‌ ژان شاردن که بین سال‌های 1664 تا 1681 میلادی به ایران مسافرت کرده بود، چنین مستفاد می‌شود که در اصفهان و شیراز ظروف شیشه‌ای ساخته می‌شده است. حتی در این سفرنامه اشاره‌ای نیز به مرغوبیت ظروف شیشه‌ای شیراز و کیفیت برتر آن نسبت به محصولات شیشه‌ای اصفهان شده است.

انواع شیشه ها عبارتند از شیشه معمولی یا سیلیس –آهک، شیشه پتاس – آهک، شیشه­های سربی و شیشه­های بُردار. از میان شیشه­های ذکر شده، تنها شیشه­های پتاس –آهک و شیشه­های سربی هستند که به خاطر ویژگی­های درخشندگی، شفافیت بالا و جلای خاص در ساخت ظروف لوکس و کریستال تراش­پذیر استفاده می­شوند که معروف­ترین آن­ها تحت نام­های boheme،flint ، strass به بازار جهانی عرضه می­شوند.

شرکت پرسیس آرت، ارائه­کننده نفیس­ترین ظروف کریستال بوهم می­باشد که در ایران بدست استادکاران توانمند تراش شیشه با نفیس­ترین نقوش خلاقانه و با دقت و کیفیتی کم­نظیر تزئین شده­اند و شایسته خانه افراد عاشق زیبایی و لازمه یک زندگی لاکچری هستند. کیفیت، خلاقیت و ظرافت، شاخصه کریستال­های تراش­دار پرسیس آرت است.

 

خدمات پرسیس آرت به شما

  • انجام کلیه امور بازرگانی بین‌المللی شامل صادرات و واردات به تمام نقاط دنیا
  • همکاری در فرایند تولید محصولات شیشه­ای فاخر سفارشی از طراحی تا اجرا
  • عرضه و مشاوره جهت خرید بهترین و با کیفیت‌ترین محصولات هنرهای شیشه­ای ایران با توجه به بودجه شما
  • صدور گواهی اصالت معتبر و تضمین کیفیت محصول به صورت مکتوب و الکترونیکی (دارای هولوگرام، شماره ثبت و شناسایی، مهر برجسته و QR کد)
  • مشاوره در قیمت‌گذاری و اصالت­سنجی اشیاء شیشه­ای شما همراه با صدور گواهی مورد تأیید WCC (شورای جهانی صنایع دستی)
  • انجام کلیه خدمات پژوهشی، آموزشی و تولید محتوا در حوزه مصنوعات هنری شیشه­ای توسط اساتید مجرب و با تجربه
  • مشاوره و همکاری با سازمان‌های دولتی، خصوصی و مردم‌نهاد (NGO) در زمینه کسب و کارهای مرتبط با هنرهای شیشه­ای