معرفی سفال و سرامیک
به کلیه اشیاء ساخته شده از خاکهای ثانویه که پس از شکلدهی در کوره پخت میشوند، سفال اتلاق میشود. خاکهای ثانویه خاکهایی هستند که در اثر عوامل طبیعی مانند باد، سیلاب و جریان موقت یا دائمی رودخانهها جابجا شدهاند مانند انواع رس، بال کلی، استون ور، اورتون ور، بنتونیت و………
به کلیه اشیاء ساخته شده و پخته شده از خاکهای اولیه (که از محل اولیه تشکیل خود جای عوض نکردهاند)، سرامیک اتلاق میشود. واژه سرامیک از واژه یونانی کراموس به معنای لوله گِلی پخته شده گرفته شده است. از جمله خاکهای اولیه میتوان به کائولین یا همان خاک چینی و انواع فلدسپاتها اشاره نمود.
در نگاه مردمان اعصار گذشته، هنر سفال و سرامیک از اهمیت ویژهای برخوردار بوده، زیرا در مرتبه نخست هنر ساخت اشیاء کاربردی زندگی روزمره بشر بوده و دوم آنکه تلفیقی از عناصر اربعه بوده است، یعنی تمام عناصر اربعه شامل آب و باد و خاک وآتش در ساخت سفال و سرامیک به کار میرود.
در تعاریف جدید، به آنچه دارای ساختار آلومینو سیلیکاتی باشد و در کوره پخت شده باشد، فارغ از نوع مواد اولیه، سرامیک گفته میشود. یعنی حتی شیشه و آجر هم جزء سرامیکها دستهبندی میشوند.
تاریخچه سفال و سرامیک
با توجه به یافتههای باستانشناسان، اقوام ایرانی، میان رودانی، مصری، هندی، چینی و یونانی در این هنر –صنعت پیشگام بودهاند و هر کدام چند هزار سال در این رشته هنری پیشینه دارند. طبق یافتههای رومن گریشمن، در منطقه بختیاری ایران سفالینههای با قدمت 10 هزار سال ق.م یافت شدهاند که البته این سفالینهها بسیار ابتدایی بوده و در کنار اجاق هیزمی و با حرارت اندک آن پخت شدهاند و با دست فرم داده شدهاند. در 6000 سال ق.م نخستین نشانههای پیدایش و اختراع کوره دیده میشود و کهنترین چرخ سفالگری یافت شده نیز مربوط به کشور مصر میباشد.
سفالینههای نخستین ضخیم و قرمز رنگ هستند زیرا با دست فرم داده شدهاند و بخوبی پخته نشدهاند اما رفته رفته سفالینهها نازکتر شده و رنگ آنها به خاکستری و سپس به رنگ نخودی مشاهده میشود که نشاندهنده پیشرفت کورهها میباشد.
در گام بعدی بشر به کشف لعاب نائل آمد که به احتمال پس از پیدایش شیشه بوده است. در این مرحله انسان توانست از لعاب به عنوان یک پوشش براق و الوان برای بالا بردن کیفیت سطوح و تزئین سفال و سرامیک استفاده نماید. همچنین ظروفی را بسازد که خاصیت تراوایی نداشته باشند و رطوبت را از خود عبور ندهند.
لعاب از نظر ساختار شیمیایی یک شیشه زودگداز، شفاف و بیرنگ است که با افزودن اکسید فلزات واسطه به رنگهای مختلف در میآید.
تزئینات نقاشی
نقاشی روی سفال به دو شیوه رولعابی و زیرلعابی انجام میشود. در شیوه نخست (رولعابی) یکبار بدنه ظرف یا کاشی پخت میشود و سپس لعاب سفید خورده به کوره میرود و دوباره پخت میشود و پس از خروج روی آن با رنگهای لعابی زود گداز نقاشی شده و دوباره به کوره میرود تا شمایل نهایی خود را پیدا کند. اما در شیوه زیرلعابی پس از پخت بدنه ابتدا با رنگهای لعابی روی بدنه نقاشی شده و پس از پخت، روی آن یک لعاب شفاف زود گداز داده شده و مجدداً برای پخت نهایی به کوره میرود. در این مرحله لایه لعاب شفاف نقاشی را میپوشاند و از آن مثل یک شیشه محافظت میکند.
از دورانهای بسیار دور و کهن تا به امروز در ایران، از این روشها برای ساخت ظروف و کاشی استفاده میشده و همچنان استفاده میشود و یکی از زندهترین و پویاترین رشتههای صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران به حساب میآید.
کیفیت ساخت این دستساختهها بسیار بالاست و ماندگاری بالایی در مقابل نور، حرارت، رطوبت، عوامل خورنده شیمیایی و خش دارند و شاید تنها عامل مخرب آنها، شکنندگی در مقابل ضربه است. لذا در تمام شرایط زیست محیطی قابل نگهداری و استفاده هستند و هیچگونه ضرر شناخته شدهای برای محیط زیست ندارند و حتی در صورت تخریب، ضایعات آن به عنوان زباله آلاینده محیط زیست مطرح نیست. شرکت پرسیس آرت ارائهکننده نفیسترین ظروف و دستساختههای خلاقانه سفالین و سرامیکی است. کیفیت بالا، نفاست و ظرافت هنری از ویژگیهای این محصولات میباشد.
خدمات پرسیس آرت به شما
- انجام کلیه امور بازرگانی بینالمللی شامل صادرات و واردات به تمام نقاط دنیا
- همکاری در فرایند تولید محصولات سفالی و سرامیکی فاخر سفارشی از طراحی تا اجرا
- عرضه و مشاوره جهت خرید بهترین و با کیفیتترین محصولات سفالی و سرامیکی ایران با توجه به بودجه شما
- صدور گواهی اصالت معتبر و تضمین کیفیت محصول به صورت سند مکتوب و الکترونیکی (دارای هولوگرام، شماره ثبت و شناسایی، مهر برجسته و QR کد)
- مشاوره در قیمتگذاری و اصالتسنجی اشیاء سفال و سرامیک شما همراه با صدور گواهی مورد تأیید WCC (شورای جهانی صنایع دستی)
- انجام کلیه خدمات پژوهشی، آموزشی و تولید محتوا در حوزه مصنوعات هنری سفال و سرامیک توسط اساتید مجرب و با تجربه
- مشاوره و همکاری با سازمانهای دولتی، خصوصی و مردمنهاد (NGO) در زمینه کسب و کارهای مرتبط با هنرهای سفال و سرامیک